Η προσωπική και επαγγελματική διαδρομή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου, του Πάνου Ιωαννίδη και του Σωτηρή Κοντιζά των κριτών που έχουν προκαλέσει πολλά σχόλια για τις ατάκες τους και τον τρόπο που απαντούν στους παίκτες του μαγειρικού ριάλιτι MasterChef του Star.
Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Βάζει...γκολ στα πιάτα
Ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής, ως φανατικός οπαδός (ακόμα και σήμερα) της ομάδας του Πανιωνίου αλλά και ως γέννημα θρέμμα της Νέας Σμύρνης. Τελειώνοντας το λύκειο μπήκε τυχαία κατόπιν παρότρυνσης ενός φίλου του σε μια σχολή μαγειρικής, την οποία ποτέ δεν τελείωσε, αφού θέλησε να περάσει στην ενεργό δράση και να εργαστεί, θέλοντας να μάθει τις πρώτες ύλες από πρώτο χέρι ξεκίνησε να δουλεύει αμισθί σε ένα κρεοπωλείο και ένα αρτοποιείο. Κατόπιν εργάστηκε αρχικά στο πλευρό του Γιάννη Γκελντή και στη συνέχεια στον άλλοτε κριτή του «ΜasterChef», τον Γιάννη Λουκακο, τον οποίο θεωρεί «μαγειρικό του μπαμπά». Κάποια στιγμή όμως θέλησε να τολμήσει, να ανοίξει τα φτερά του για το εξωτερικό και να χτυπήσει την πόρτα του εστιατορίου του διάσημου Gordon Ramsay, τα βιβλία ίου οποίου αγαπούσε να διαβάζει. Και τα κατάφερε, δη συνέχεια δούλεψε σκληρά δίπλα σε μεγάλες μορφές της διεθνούς γαστρονομίας και σε κουζίνες υψηλών απαιτήσεων με πολλά αστέρια Michelin. Εργαζόταν σχεδόν όλη μέρα και η αμοιβή του ήταν ελάχιστη. Κάποια στιγμή επέστρεψε στην Ελλάδα και έπιασε δουλειά σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας. Οταν του πρότειναν να αναλάβει ένα εστιατόριο στη Γερμανία είπε αμέσως «ναι», χωρίς τελικά ποτέ να μπορέσει να προσαρμοστεί εκεί, γι' αυτό και έπεπα από έξι μήνες παραμονής πήρε το αεροπλάνο και γύρισε στα πάτρια εδάφη. Τότε, την περίοδο που το «ΜasterChef» προβαλλόταν από το Mέγκα ήρθε και η πρόταση για το ριάλιτι μαγειρικής, για συμμετοχή του στην προετοιμασία των δοκιμασιών, σε έναν σημαντικό οργανωτικό backstage ρόλο, ως producer. Παράλληλα πέρασε από μεγάλα εστιατόρια για να βρεθεί σήμερα στον ρόλο του βχβουτΐνβ οπβί στο εστιατόριο Feedέλ, το οποίο ανήκει στον και πήρε το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017 από το «Αθηνόραμα». Του αρέσει πολύ να κάνει βόλτες με τη μηχανή του, ακούει «Τρύπες», «Διάφανα Κρίνα», «Ξύλινα Σπαθιά», Θανάση Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Αγγελάκα, αγαπάει πολύ τα ζώα, μια και έχει δύο σκύλους και έναν γάτο.
Πάνος Ιωαννίδης: Η ήρεμη δύναμη
Εχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο προπάππους του ήταν σεφ στη γαλλική πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης, ενώ και οι δύο γιαγιάδες του ήταν Πολίτισσες και εξαιρετικές μαγείρισσες. Ο ίδιος μπήκε στην κουζίνα πολύ μικρός, όπως ο νεαρός πρωταγωνιστής στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μηουλμέτη. Το πρώτο του φαγητό, ένα μυδοπίλαφο, το έφτιαξε σε ηλικία εννιά ετών. Στα 16 του, για να μπορεί να συντηρεί τον εαυτό του, ξεκίνησε να εργάζεται. Υπήρξε σερβιτόρος, υπάλληλος συνεργείου αυτοκινήτων, μπάρμαν, πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων και δούλεψε και ως μοντέλο διαφημίσεων. Κατόπιν σπούδασε σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και πήρε πτυχίο από ελβετικό κολέγιο στο μάρκετινγκ, στη διοίκηση εστιατορίων και στην ανάπτυξη προϊόντων. Τότε ήταν που αποφάσισε να αλλάξει την πάλαι ποτέ χίπικη εμφάνιση του και να κάνει στροφή στο λουκ που διατηρεί μέχρι σήμερα Η αγάπη της μητέρας του για την ιταλική κουζίνα τον οδήγησε μετά τις στρατιωτικές υπο-χρεώσεις του στην Ιταλία, όπου εργάστηκε κάνοντας πρακτική άσκηση σε μεγάλα εστιατόρια για 4,5 χρόνια. Εκεί δέχτηκε μπούλινγκ.Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και εγάστηκε ως executice chef για 15 χρόνια στην βασιλική πρεσβεία της Δανίας. Από τότε έως σήμερα διδάσκει σε μαγειρικές σχολές. Το 2010 συμμετείχε στο Τop Chef του ΑΝΤ1, ενώ όταν τον πήραν για το MasterChef νόμιζε ότι τον ήθελαν για διαγωνιζόμενο. Αντιπαθεί τη φέτα, ακούει τζαζ και ανοίγει την κουζίνα του για να μεγειρέψουν. Δεν αποχωρίζεται το δαχτυλίδι που του έφτιαξε ο πατέρας του.
Σωτήρης Κοντιζάς: Ένας χρηματιστής στην κουζίνα
Οταν ήταν μικρός έλεγε στους γονείς του ότι θα γίνει δοκιμαστής φαγητών, επειδή του άρεσε το φαγητό που μαγείρευε η μητέρα του, που είναι Γιαπωνέζα. Εκείνη του έχει μάθει πολλά πράγματα χωρίς να του πει σχεδόν τίποτα, θα δηλώσει σήμερα ο ίδιος. Στο άκουσμα των δηλώσεων του μικρού Σωτήρη τότε, ο πατέρας του τον έστρεψε στο καράτε. Οι γονείς του γνωρίστηκαν στο Λονδίνο, ωστόσο στη συνέχεια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του, π οικογένεια μετακόμισε για δύο χρόνια στην Ιαπωνία και όταν ο Σωτήρης έγινε δύο ετών ήρθαν μόνιμα στην Ελλάδα Ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο «Φουτζΐτσου» όπως τον αποκαλούσαν οι συμμαθητές, πέρασε στο πανεπιστήμιο και λίγα χρόνια αργότερα ως πτυχιούχος από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Η προαγωγή, ωστόσο, που ήρθε στη συνέχεια δεν στάθηκε αρκετή να τον κρατήσει κοντά στα χρηματοοικονομικά Αντίθετα, μάλιστα στάθηκε αφορμή για να ξανασκεφθεί τη ζωή του και να κυνηγήσει το όνειρο των παιδικών χρόνων του, την ενασχόληση με τη μαγειρική. Για να μην έχει απωθημένα πήγε σε μια σχολή μαγειρικής, την οποία τελικά δεν παρακολούθησε. Μέσω κοινών γνωστών αποφάσισε να τολμήσει, να πάει να ζητήσει από τον γνωστό σεφ Χριστόφορο Πέσκια να μπει σε · μια κουζίνα για να μάθει. Ανταποκρίθηκε πλήρως, αλλά ο Κοντιζάς ήθελε να δοκιμαστεί και σε μια κουζίνα στο εξωτερικό. Βρέθηκε στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε σε βραβευμένα εστιατόρια, ενώ, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα δημιούργησε, μαζί με τον φίλο του Κώστα Πισσιώτη, το «ΝοΙβη», όπου «παντρεύει» ελληνικά και ιαπωνικά υλικά και τεχνικές και από τις δύο χώρες. Το 2016 έρχεται η πρώτη προσωπική επιβράβευση με-ΐά την ανακήρυξη του ως καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σεφ για το 2016 σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ το 2017 έγινε ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του «Masterchef». Ολα στη ζωή του Σωτήρη Κοντιζά γυρίζουν γύρω από τη γεύση. Σε ένα εστιατόριο γνώρισε τη σύζυγο του με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, μία κόρη, την Αριάννα-Τσιχίριο, και έναν γιο. Μένει στα Εξάρχεια και δεν μαγειρεύει σχεδόν ποτέ στο σπίτι.
Πηγή: Τv έθνος
Loading...
0 Σχόλια